Riistakameran valinta voi olla hämmentävää hommaa, varsinkin jos ei ole kameroihin aiemmin liiemmin perehtynyt. Olen ollut riistakameroiden kanssa tekemisissä reilut 10vuotta ja matkan varrella onkin viritelty jos jonkinmoista riistakameraa toimintaan.
Tässä tekstissä jaan vinkkejä riistakameroiden käyttöön. Toivottavasti tästä on apua riistakameran valinnassa sekä käytössä!
Jäljet on tehty selvitettäväksi!
Riistakamera sopii tietysti riistan valvomiseen, esimerkisi ruokintapaikalla. Riistakameraa hankitaan nykypäivänä myös huomattava määrä valvontakäyttöön; riistakameralla voit suhteellisen helposti ja edullisesti selvittää, ketkä liikkuvat alueellasi ja mihin aikaan. Suosittuja valvonnan kohteita ovat mm. mökit, pyöräkatokset, takapihat ja rakennustyömaat. Huom. Valvonnasta täytyy ilmoittaa esim. kyltillä.
Riistakameroista yleisesti
Riistakamerat soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Talvipakkasilla paristojen tai akkujen kesto on heikompaa, joten silloin niitä tarvii vaihtaa useammin. Kamerat ovat myös lähtökohtaisesti säänkestäviä. Upotusta veteen ei suositella, mutta tavallisesta vesisateesta ei tarvitse olla huolissaan. Meillä myydään myös riistakameran sääsuojaa, mutta sen idea on enempi pitää linssit puhtaana ja poistaa auringon heijastuksia tehokkaammin. Kameroilla voi kuvata sekä still-kuvia että videoita. Riistakamerat kuvaavat päivin öin, ellet ole asetuksista ajastanut toisin. Päivisin kuvat tulee tarkkoina värikuvina, pimeän aikaan terävinä mustavalkokuvina. Riistakamerat käyttävät öisin infrapunasalamaa, joka on silmälle näkymätön eikä välähdä. Riistakamerat on helppo kiinnittää ja variaatioita on tarjolla useita. Jokaisen kameran mukana tulee kiinnitysremmi.
Kaikkiin riistakameroihin tarvitaan SD-muistikortti. Kuvat tallentuvat SD-kortille, josta ne on sitten helppo lukea ja tyhjentää tietokoneelle. Ovelimmat ovat tehneet jopa niin, että ovat hankkineet kaksi muistikorttia. Näin ollen voi tökätä tyhjän aina tilalle kun käy kameralla, eikä kameraa tarvitse ottaa pois toiminnasta muistikortin tyhjennyksen ajaksi. Yleensä kameroihin sopii 16-32gb muistikortti. Joissain tapauksissa olen nähnyt myös kameroiden suvaitsevan isompiakin kortteja, mutta rehellisesti sanoen en ymmärrä, mihin kukaan tarvitsee tuota isompaa. Tarkkaa lukua en muista, mutta jo tuolle 16gb kortille menee 16megapixelin kuvia kymmeniätuhansia.
Kamerat tarvitsee virtaa. Virran lähteeksi käy aivan hyvin tavallinen AA-paristo. Riistakameran voi viritellä toimimaan myös akulla. Akun käyttö voi olla fiksu ratkaisu, jos käyntiä kameralla on vähemmän tai haluat muuten vaan olla varma, ettei virta pääse loppumaan. Näidenkin kanssa olen havainnut ihmisten käyttävän kahden akun taktiikkaa, samalla idealla kuin muistikortin kanssa.
Riistakameroissa on ominaisuudet ja säädöt viety nykyään jo aika pitkälle. Väittäisin, että luultavasti kaikki tarpeesi on jossain mallissa huomioitu. Tässä muutamia käteviä säätömahdollisuuksia:
Kieli. Kaikissa malleissa on Suomenkielinen valikko, mutta myös liuta muita.
Ajastus. Tämä on näppärä jos halutaan seurata vain tiettyyn aikaan liikkuvia juttuja. Esimerkiksi rakennustyömaalla voidaan vahtia materiaaleja. Oma porukka on töissä 06-16 välisenä aikana, joten kamera ajastetaan ottamaan kuvia vain 16:05-05.55.
Liiketunnistimen herkkyys. Riistakameroista voi valita kolmesta herkkyydestä. Jos linssin lähellä on esimerkisi tuulessa heiluvia oksia, ei luultavasti kannata käyttää ihan herkintä asetusta.
Kuva/video. Voit valita, haluatko kuvia vai videoita. Voit myös valita kuvanlaadun ja videon pituuden.
Riistakamerat
Riistakamerat voidaan jaotella karkeasti kahteen ryhmään: Lähettävät ja ei lähettävät. Lähettävät riistakamerat toimittavat kuvan halutessasi sähköpostiisi tai perinteisesti kuvaviestillä kännykkään. Näin voit seurata käytännössä reaaliaikaisesti kameran edessä tapahtuvia liikkeitä. Lähettävä riistakamera tarvitsee lähetystoimintoon matkapuhelinliittymän. Yleensä operaattorit osaavat suositella edullista pakettia, kun kertoo sen tulevan riistakameraan. Vinkki: Jos omistat älypuhelimen, pelkkä nettiliittymä riittää. Voit laittaa kuvat tulemaan sähköpostiisi, jotka voit sitten katsoa älypuhelimellasi. Tulee huomattavasti halvemmaksi, yleensä hinnat on joitain euroja kuussa. Lähettävää riistakameraa voi käyttää myös ilman lähetysominaisuutta.
Kuten nokkelimmat varmasti jo arvasivatkin, ei-lähettävät kamerat eivät siis lähetä kuvaa mihinkään. Tämmöinen kamera sopii ihmiselle, jolla ei ole tarvetta saada liikkeistä heti tietoa. Kuten eräs asiakkaani sanoi: ”Miksi tarvitsisin reaaliajassa tietoa mökiltäni, joka on 400 kilometrin päässä korvessa?” Noh, niinpä.
Lopuksi muutama kaupallinen sana: Olen nykyään silleen onnellisessa asemassa, että pääsen vaikuttamaan Erätukussa myytävien riistakameroiden malleihin ja merkkeihin. Uskallankin väittää, ettei meillä huonoja riistakameroita ole myynnissä ollenkaan. Olen joskus myynyt myös huonompia kameroita ja tullut siihen tulokseen, että niiden kanssa tehtävä jälkipyykki syö työtunteina kameroiden katteen. Joten on paljon fiksumpaa myydä On muistettava, että käyttötarkoituksia on monia ja mikä soveltuu toiselle, ei välttämättä passaa toiselle. Esimerkiksi ScoutGuardin 99,90€ riistakamera on mitä mainioin riistakamera, jos hakee perusluotettavaa edullista kameraa. Toinen taas kaipaa kalliimpien kameroiden kehittyneempiä ominaisuuksia ja monipuolisempia säätömahdollisuuksia.
Kokemukseni mukaan UoVisionin kamerat ovat olleet pitkässä juoksussa luotettavin kameramerkki, ja näiden kanssa ongelmia on historian aikana ollut tosi vähän. Tosin yhtäkään ScoutGuardin kameraakaan ei olla saatu ainakaan vielä kirjoitushetkeen mennessä takaisin, vaikka kyseessä onkin meidän myydyin riistakamera.