Ilmainen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus

Tutustuimme Nurmijärven Ladun talviuintipaikkaan


Talviuinti, Avantouinti, Nurmijärven Latu, NurLa, Kiljavan leirikeskus, Nurmijärvi by Jouni E., 15.2.2020

On keskiviikkoilta 29. tammikuuta. On pimeää. Ajamme Erätukun porukalla työpäivän jälkeen kohti Kiljavan leirikeskusta, missä Nurmijärven Latu ja Polku Ry eli tuttavallisemmin Nurla järjestää talviuintia. NurLan puheenjohtaja, Timo Pasasen kutsusta innostuimme tulla tutustumaan Kiljavan leirikeskukseen sekä tietysti uimaan ja saunomaan. Saavumme paikalle ja tutustumme alueeseen. Kiljavan leirikeskus puitteineen lyö meiltä jalat alta. Keskellä kaunista luontoa on järven rannalle rakennettu rantasauna laitureineen - paikka on satumainen. Menemme ilmoittautumaan ohjekylttien viitoittamana ”Alakämppään”. Kämppä osoittautuu todella tunnelmalliseksi hirsimökiksi, missä vasta uineet ja saunoneet NurLalaiset paistelevat makkaraa, juovat kahvia ja seurustelevat keskenään. Autenttinen talviuintikokemus on taattu. Aistin sen ja uskallan sanoa näin mielessäni, vaikkemme vielä ole käyneet edes pulahtamassa.
Timo tervehtii meitä ilmoittautumispaikalla iloisesti ja viittoo meidät ulos. Vaikka Timo tuli juuri saunomasta, on hän valmis uudelle kierrokselle meidän tähden. Kerron Timolle idean blogitekstistä, ja Timo innostuu heti. Vaihdamme uimahousut päälle ja menemme saunaan. Matkalla jokainen tervehtii vastaan tullessa - siitä tulee väistämättä hyvälle mielelle. Timo tunnistetaan talviuimareiden keskuudessa. ”Kato, Timppa! Moro!”, yksi jäsen tervehtii. ”Timppa kyllä tänne mahtuu!”, eräs viittoo Timoa lauteille. On vaikea olla huomaamatta, miten pidetty henkilö hän on. Saunassa on tiivis tunnelma, lauteet ovat täynnä, ja osa odottaa seisten vuoroaan päästä lauteille. Timo muistuttaa kaikkia, että täytyy antaa tilaa, kun on saunonut tarpeeksi. Sitten uimaan. Terassi on rakennettu tyylikkäästi yhdistyvään laituriin jota peittää lämpömatot. Porukkaa tulee ja menee. Ilmassa on hieno yhteisöllinen tunnelma. Talviuinti tekee tehtävän, on hyvä fiilis - mielessä ja kropassa. Menen edeltä valmistelemaan Alakämpälle keskustelun aiheita ja kysymyksiä Sannalle ja Timpalle.

Minä, Timo ja Sanna istuudumme Alakämppään pöydän ääreen ja alamme keskustella. Utelen Sannan ja Timon taustoista ja rooleistaan NurLa: ssa.

Timo Pasanen eli Timppa on Lapista Nurmijärvelle muuttanut ”pappa”, niinkuin hän itse kuvailee. Timo lähti vapaaehtoistyöhön NurLa: an aikoinaan uteliaisuuttaan; hän huomasi yhdistyksen kasvupotentiaalin - se oli myös oiva tapa löytää oma paikka Nurmijärvellä. Timo kuvailee itseään intuitiiviseksi innovaattoriksi sekä johtajaksi johtajan paikalla. Luvut kertovat Timpan puolesta. Viime vuonna 2019 hän teki yhteensä 1 200 tuntia vapaaehtoistöitä, mikä tarkoittaa keskimäärin 23 tuntia per viikko - se on huima määrä tunteja. Timon puheenjohtajuuden aikana jäsenmäärä on lähes tuplaantunut 750: stä noin 1 500: n jäseneen sekä yhdistykseen on tullut uusia lajeja. Nurmijärven Latu ja Polku Ry onkin saanut tunnustusta saavutuksistaan. Marraskuussa 2017 NurLa palkittiin Jaakko Paavela stipendillä. Timo muistuttaa, että tulosten takana on paljon yhteisiä ponnisteluja sekä yksittäisten ihmisten pyyteetöntä talkootyötä, mistä hän kertoo olevansa vilpittömästi todella kiitollinen.Linkki: Nurmijärven ladulle rahapalkinto: Kiitosta saivat ennätyksellinen jäsenmäärä ja liikuntatapahtuma

Sanna hymyilee ja tartuttaa naurulla. Lohjalta Nurmijärvelle päätynyt Puhakan Sanna onkin toimelias supernainen. Sanna tuli 8 vuotta sitten NurLaan mukaan jäseneksi talviuinnin perässä. Hän innostui talviuinnista aikoinaan ystävänsä syntymäpäivillä, missä oli avantouintimahdollisuus. Vapaaehtoistyöhön Sanna liittyi vuonna 2017. Hän kävi polkujuoksuohjaajakurssin, ja vetää polkujuoksulenkkejä yhdessä viiden muun ohjaajan kanssa. Sanna on ollut NurLan hallituksessa nyt 3 vuotta; 2 vuotta sihteerinä ja nyt vuoden alusta jäsensihteerinä. Sanna on tuonut NurLaan paljon eloa toimeliaisuudellaan. Jäsensihteeriyden ja polkujuoksulenkkien järjestämisien lisäksi hän on talviuintijaoston vetäjä, mukana perheliikunnassa ja vetää sauvakävelylenkkejä.

- Tämä vapaaehtoistyö NurLassa on vienyt minun sydämen, Sanna sanoo.

NurLa alkoi aikoinaan järjestää talviuintia vuonna 1998 Kotorannassa Sääksjärven rannalla. Kävijämäärän kasvun myötä uintipaikka siirtyi Sääksjärven Hyvinkään seurakunnan leirikeskuksen rantaan. Kun seurakunta tarvitsi paikkaa omaan käyttöönsä, NurLan täytyi etsiä uusi talviuintipaikka. 2018 syksyllä pitkän etsinnän jälkeen uintipaikka löytyi Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön Kiljavan Leirikeskuksesta, Märkiön järven rannasta.

Nykyään NurLa järjestää talviuintia Kiljavan Leirikeskuksessa, jossa talviuintipäivät ovat keskiviikkona ja sunnuntaina kello 16-21 välisenä aikana. Kiljavan Leirikeskuksessa talviuimareiden käytössä on leirikeskuksen Alakämppä, naisten ja miesten pukuhuoneet sekä suihkutilat, yhteinen rantasauna (mahtuu n. 25 hlöä) ja tyylikkäästi laituroitu talviuintipaikka. Laiturilla ja sinne johtavalla terassilla on huomioitu turvallisuus hienosti sinisillä lämpömatoilla. Parkkipaikan vieressä, Alakämpällä ilmoittautuvat niin NurLan jäsenet, kuin kertakävijät. Alakämpästä löytyy takka, missä pidetään tulet tunnelmaa ja makkaranpaistoa varten. Alakämpässä on muutamia pöytäryhmiä, missä voi seurustella ja nauttia eväistä. NurLa myy Alakämpällä omakustanteisesti makkaraa ja kahvia. Kuumaa mehua saa maksutta. Talviuintipaikan ylläpito toimii talkoovoimalla. Vuorollaan paikalla on emäntä tai isäntä, joka lämmittää saunan ja huolehtii, että kaikki on kunnossa ja päivystää Alakämpällä.


Rajamäessä sijaitsevan Kiljavan leirikeskuksen omistaa Pääkaupunkiseudun Partiosäätiö ja omistaa Kiljavan kankailta noin 300 hehtaaria maata, sekä leirikeskuksen kaikki rakennukset. NurLa vuokraa tilat ja puitteet keskiviikko ja sunnuntai illaksi (16-21) talviuintikauden ajaksi. Yhteistyöstä ovat innoissaan molemmat osapuolet. Partiosäätiö saa alueelle aktiivisen toimijan, joka pitää paikat kunnossa ja siistinä korvausta vastaan. Ja NurLa saa ensiluokkaiset puitteet meille talviuinnista kiinnostuneille. NurLa järjestää alueella myös ohjattuja polkujuoksuja.

Linkki: Kiljavan historiaa

Linkki: Kiljavan leirikeskus
Talviuinnin suosio näkyy myös Nurmijärven Ladun kävijämäärissä. Edellisenä vuonna (2019) Kiljavan leirikeskuksella talviuimarit kävivät uimassa yhteensä 5597 kertaa. Tänä vuonna ollaan menossa 6500 kerran vauhdissa. Ennätyskävijämäärä tänä vuonna on 150 kävijää illassa ja tammikuun yhteiskävijämäärä oli huikeat 1066! NurLa sai myös tunnustusta ponnisteluista talviuinnin eteen; Kiljavan leirikeskuksen talviuintipaikka palkittiin kuukauden ulkoilutekona.


Linkki: Nurmijärven uusi talviuintipaikka löytyi päättäväisellä etsimisellä

- Talviuinnin suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina, niin täällä meillä Nurmijärvellä, mutta kuulemani mukaan myös ympäri Suomen. Uskon, että tieto talviuinnin terveysvaikutuksista ja -hyödyistä on lisännyt kiinnostusta kokeilla talviuintia. Olen huomannut, että talviuinnista on alkanut monen kohdalla positiivinen kierre; monesta on tullut aktiivisia liikkujia talviuinnin kautta, Timo kertoo.

- Meillä on niin hyvä fiilis täällä, että ihan kuulopuheella tullaan tutustumaan. Monet ovat kehuneet tämän porukan tunnelmaa; meillä kuulee iloista puheensorinaa, toisilleen ihan tuntemattomat keskustelee keskenään. Etenkin nuoret ja aikuiset ovat innostuneet. Talviuintia on perinteisesti pidetty vähän ”mummolajina”. Muistan itse, kun aloitin, niin taisin olla nuorimmasta päästä. Meille tulee jonkun verran kokonaisia perheitä yhdellä kertaa, Sanna kuvailee.

Kylmän veden terveyshyödyt ovat moninaiset. Sanna ja Timo ovat kokeneita talviuimareita, Sannalla 8 vuoden ja Timo 25 vuoden kokemus talviuinnista. Vasta aloittaneena talviuimarina halusin udella, millaisena kokemuksena he mieltävät uimisen kylmässä vedessä ja millaisia pitkäaikaisia terveyshyötyjä he ovat kokeneet.

- Kyllähän se vesi on aina jäätävän kylmää, mutta sitten kun siellä käy, niin tulee fiilis, että ai että tämä on mahtavaa! Siinä on jotain taikaa. Se pitää jokaisen itse kokea. Minulla on hektinen päivätyö, ja olen huomannut, että tämä poistaa stressiä. Olen kokenut myös, että kylmä vesi palauttaa kropan hyvin. Käyn usein uimassa lenkin jälkeen, Sanna kuvailee.

- Olen 25 vuotta käynyt avannossa tai kylmässä altaassa kylpylöissä aina kun mahdollista. Jopa niin, että Thaimaassa kannetaan altaaseen jäät. Nuorena poikana olen tuolla Lapissa tästä innostunut. Ensimmäiset euforiset tunteet veivät mennessään. Mulla on aina autossa uimakamat sitä varten, että voin käydä pulahtamassa. Mistään muualta en ole saanut samanlaisia terveyshyötyjä, kuin talviuinnista. Pitkällä aikavälillä talviuinti antaa flunssattoman elämän. Talviuinnin lisäksi rakastan yli kaiken saunomista, Timo kuvailee.
Linkki: [ENG] Salla Lamminpää, OMK – Tutkimus oululaisten talviuimareiden kokemuksista

Linkki: Suomen Latu – Opas talviuintiin

Miten paikan päällä toimitaan? Voiko tänne tulla kokeilemaan aluksi, jos ei ole aivan varma? Miten jäseneksi liitytään?

- Ilman muuta voi tulla kokeilemaan meidän lajeja! Tänne voi tulla kokeilemaan maksutta – ei ole jäseneksiliittymisvelvoitetta. Kun henkilö saa hyvän kokemuksen jostain meidän lajista, niin monesti ihmiset liittyy jäseneksi. Tänne talviuintiin voi tulla tutustumaan ilmoittautumisluukulta, ja kertoa että on ensimmäistä kertaa. Jos innostuu, voi ottaa seuraavalla kerralla kausimaksun, mikä tulee halvemmaksi pidemmällä aikavälillä tai maksaa kertamaksun, Sanna neuvoo.Millaisia jäsenetuja saa, jos liittyy jäseneksi?


- Saa osallistua meidän ohjauksiin, jäsenlehti tulee kerran vuodessa, kuukausittainen sähköinen kirje, Suomen Latu ja Polku lähettää lehden postissa ja hyviä yhteistyökumppaneita, mistä saa erilaisia etuja. Halukkaille NurLan jäsenille kustannetaan kerran vuodessa matka- ja osallistumismaksut talviuinnin sm-kisoihin, Sanna kertoo.

- NurLan jäsenetuna on myös mahdollisuus varata Nurmijärven Veteraanimaja omaan käyttöön esim. merkkipäiviä varten polttopuu- ja siivousmaksua vastaan. Veteraanimajalla on hirsimökki, puulämmitteinen rantasauna ja tulipaikka, Timo lisää

Linkki: Nurmijärven ladun nettisivut

Linkki: Nurmijärven latu - Talviunti

Linkki: Ilmoittautuminen Nurmijärven Latu ja Polku Ry: n jäseneksi

Talviuimareiden kävijämäärien nousu on saanut Timon pohtimaan NurLan puheenjohtajana talviuinnin tulevaisuutta Nurmijärvellä. Riittävätkö nykyiset tilat tulevaisuudessakin?

- Pakko on laajentua. Pakko on saada jotain isompaa ja ajanmukaista. Kun tulin NurLaan, niin minulla oli sellainen missio, että jäsenmäärä tuplaantuu ja meillä on ikioma paikka. Suunnitelmia on, mutta niistä kuullaan, kun on ajankohtaista kertoa, Timo kommentoi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tulevaa. Erätukun väki haluaa kiittää Nurmijärven Latua yhteistyöstä jo tähän mennessä, ja toivottaa kaikille antoisaa talviuintikauden loppua!


-38%
Arena Avantouintihanskat
 
Tuotteet‪»Lajit‪»Uinti‪»
Arena Avantouintihanskat
Varaston tyhjennys alkaen 24,80 €
(2)
Heti saatavilla
-40%
Arena BOW neopreenitossut
 
Tuotteet‪»Kengät‪»Neopreenikengät ja -sukat‪»
Arena BOW neopreenitossut
Varaston tyhjennys alkaen 14,34 €
Avantouintiin, uimahalliin ja moneen muuhun!
(8)
Heti saatavilla


KirjoittajaJouni Eskola
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu