Ilmainen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeusHUOM! LOPPUUNMYYNTI ON RUUHKAUTTANUT ASIAKASPALVELUN SEKÄ VARASTON. PAHOITTelemme pitkittyneitä toimitusaikoja.

Kuksa – Osa perinteikästä suomalaista retkeilyä


by Juhana L., 13.4.2023

Kuksa – Osa perinteikästä suomalaista retkeilyä

Kuksa – Osa perinteikästä suomalaista retkeilyä

Johdanto

”Kävin isoisäni kanssa lapin matkalla pikkupoikana. Edesmennyt isoisäni oli pidetty ihminen ja tykkäsi paljon kesäisin vaeltaa lapissa, reissusta minulle jäi hänestä hieno muisto.

Muistan matkasta Lapin kauniin, mieleen painuvan luonnon ja Norjan vuonot sekä korkeat vuoret. Muistan myös samalta reissulta ensimmäisen koskaan saamani harjuksen.

Ja kuksan. Isoisän kuksan, jonka isoisä halusi lahjoittaa minulle reissun jälkeen. Oli kuulemma kulkenut suvussa pitkään.

Kuksa on minulla vieläkin.”

-  Asiakkaan myymälässä kertomaa
 

Meillä kuksa on ollut aina suosittu tuote. Asiakkaat tykkäävät niistä, ostavat niitä itselle ja kaverille tai sukulaiselle lahjaksi.

Ajattelin, että nyt kesän saapuessa ja retkeilykauden taas lähestyessä, kirjoitan artikkelin aiheesta kuksa. Niille, jotka haluavat lukea sen historiasta, käyttämisestä tai vaikkapa puhdistuksesta.

Kuksa eli lapin kuksa

Kuksa on puusta valmistettu juoma-astia, käytännössä siis puinen kuppi tai muki. Retkeilijöiden suosimat aidot kuksat on tehty yleensä pahkasta kovertamalla. Kuksan suosio perustuu siihen, että ne on kevyitä, kestäviä, helppokäyttöisiä – ja onhan ne tunnelmallisia!

Kuksasta juotu nokipannukahvi nuotiolla on suomalaista retkeilyä aitoimmillaan.


Lappilaisen vanhan uskomuksen mukaan kuksan saa huuhdella vain tunturipurossa.


Kuksan valmistus

Paras materiaali kuksan valmistukseen on koivunpahka. Muutkin puulajit kyllä soveltuvat, mutta koivu on paras ja yleisin. Pahkasta tehty kuksa on paras, mutta sen ongelma on yleensä  se ettei pahkoja saa irroittaa elävästä puusta. Tyylikkääseen kuksaperinteeseen kuuluu kuksan kahvasta roikkuva nahkalenkki, jonka avulla kuksa on helppo kiinnittää vaikkapa vyölle.


Kuksa ohje käyttöön

Tekovaiheessa valmis kuksa keitetään vielä suolavedessä. Tällä tavalla kuksan pinta saa suojakerroksen. Älä siis ihmettele jos alkuvaiheessa kuksasta juotaessa maistat hieman suolaisen vivahteen. 

 
Perinteinen kuksanvalmistaja Pahkataide Oy opastaa käyttäjiään näin:

" Juo ja juo kuksasta, mutta älä pese, koska kesto ja hygieenisyys perustuu siihen, ettei kuksaa pestä.
Kuksa imaisee sisäänsä juonnin jälkeen sinne jääneen kosteuden hetkessä ja kuivassa suolaisessa puu pinnassa pöpö ei kerkiä elää.
 
Laita kuksa täyteen kahvikuumaa vettä, ei siis kiehuvaa.
Anna olla kaksi minuuttia ja kaada pois. Pahin suola kuksasta liukenee kuumaan veteen.
Suolavedessä keittäminen tappaa puusta jännitteet, siksi kuksassa on suolan maku.
Anna kuksan kuivua vähintään kaksi tuntia, mieluummin vaikka seuraavaan päivään. Puunsyyt aukeaa, kun se kostuu ja kuivuu.
 

Keitä vahvat suodatinjauhatuskahvit. Älä juo kuksasta, vaan ota suodattimen pohjalta märkiä lämpimiä kahvin"pööniä" ruokalusikallinen ja laita kuksaan. Hierrä lujasti peukalolla painaen "pööniä" kuksan seinämiin niin kauan, että ne ovat kuivat (3-5 min.) Näin saat kuksaan pian vettähylkivän rasvakalvon, ettei se kastu ja kuivuessaan halkea. Samoin kaikki ylimääräiset maut jäävät rasvakalvon alle.

Nopeasti kuksan makua voi muuttaa korkillisella, maksimissaan yskänlääkemitallisella sitä viinaa josta pidät: Laita korkillinen viinaa kuksaan ja huljuttele hetken aikaa. Viina imeytyy kuksaan, ja muutama kuppi kahvia maistuu vähän viinalle, mutta ei niin paljon suolalle ja puulle. Lopullisesti ylimääräiset maut jäävät rasvakalvon alle. Suurempi määrä viinaa tulee puun syistä läpi, ja kuksa kastuu jolloin se voi kuivuessaan haljeta. Tämä toimitus ei ole välttämätön.
 

Käytä kuksaa joka päivä vähintään kuukausi, että saat siihen kunnon rasvapinttymän. Sitten se on valmis pitkille eräreissuille ja alkaa kestämään viinaakin ja maistuu sille mitä juot, eikä sille mitä siitä on viimeksi juotu.
Kuksa on ekologinen vaihtoehto. Se on vamistettu uusiutuvasta materiaalista ei tarvitse pesuainetta eikä kuumaa vettä pesemiseen. Ei johda lämpöä, eli kahvi säilyy pitempään kuumana ja voit juoda sen kuumempana koska kuksa ei polta huulia. "


Kuksan puhdistus

Kuksaa ei kannata puhdistaa pesuaineilla. Hyvä huuhtelu vedellä riittää mainiosti ja sillä tavalla pestynä kuksa pysyy hyvänä. Pesuaine imeytyy kuksan puun huokosiin, mikä voisi pilata kuksan. Lappilaisen vanhan uskomuksen mukaan kuksan saa huuhdella vain tunturipurossa.


Kuksan hinta

Laadukkaat kuksat saat tilattua kätevästi verkkokaupasta kotiovellesi saakka taikka eräliikkeistä. Hinnat vaihtelevat alle kymmenen euron lasten kuksista laadukkaisiin lähdes sadan euron hintaisiin upeisiin kuksiin!Visakuksa
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Astiat ja aterimet‪»Kuksat‪»
Visakuksa
55,00 €
(2)
Visaluukuksa Hirvi
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Astiat ja aterimet‪»Kuksat‪»
Visaluukuksa Hirvi
79,90 €
 


Miksi kuksa?

Kuksa on tunnelmaltaan ylivertainen. Luonnon rauhassa nautittu kahvi tai muu juoma hyvin käteen istuvasta pehmoisasti muotoillusta puisesta kuksasta kruunaa lepohetken. Kuksa on tärkeä osa perinteikästä suomalaista retkeilyä.

Useimmiten retkeillessä ja varsinkin lapinreissulla kahvit nautitaan nokipannukahvin ja kuksan kanssa. 

 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Astiat ja aterimet‪»Pannut‪»
Out-Zone OUT-ZONE 0,8L KAHVIPANNU + KUKSA
22,80 €
(3)
 

Lähteet

Wikipedia
Erätukku
Pahkataide Oy

Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu