Ilmainen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus

Makuupussivertailu 2023 – Paras makuupussi retkelle


by Juhana L., 13.4.2023

Tiivistelmä makuupussivertailusta

Tämä artikkeli vertailee Erätukun valitsemia untuva sekä kuitumakuupusseja kiinnostavassa hintaluokassa. Tässä artikkelissa avataan makuupusseihin liittyvää terminologiaa ja pohditaan millaiset makuupussit toimivat eri keleillä. Artikkelin kirjoitukseen & suosituksiin käytimme apuna omia kokemuksia tuotetestauksista, myyntidataa sekä asiakaspalautetta. Kaikkia valikoimasta löytyviä makuupusseja ei voitu tässä lähteä käymään läpi, mutta saatiin kasaan kuitenkin kattava artikkeli vuoden 2023 parhaista makuupusseista, jotka olemme valinneet myymäläämme!

Untuvamakuupussi vai keinokuituinen makuupussi

Ah, ikivanha kysymys, jota ihmiset ympäri maailmaa pohtivat. Untuvan ja synteettisen eristeen välillä valitseminen on yksi retkeilijöiden ja reissaajien vaikeimmista valinnoista - kumpaankin liittyy tiettyjä kompromisseja. Makuupussin eristys voi pelastaa reissun tai pilata sen. Palellessaan on vaikea saada hyvät yöunet ja on vaikea nauttia matkasta, jos et nuku hyvin. Mieti huolellisesti, minkälaisissa oloissa enimmäkseen tarvitset makuupussi. Se, että kaverisi vannoo synteettisen pussinsa nimeen, ei tarkoita, että se olisi oikea valinta sinulle (tai päinvastoin). 

Untuvapussin edut

 • Säilyttää eristyskykynsä pidempään
 • Imee kosteuden ja mahdollistaa sen haihtumisen
 • Untuvapussit ovat kuivana todella kevyitä ja ne saadaan puristettua erittäin pieneen tilaan
 • Lämpö-painosuhteeltaan parempi kuin kuitupussit

Untuvapussin miinukset

 • Kallis
 • Eristää heikosti märkänä
 • Puristuneet osat voivat olla kylmiä kohtia. (Suosittelemme pussin kevyttä pöyhintää aika ajoin)
 • Vaatii enemmän huoltoa

Kuitumakuupussin edut

 • Eristää paremmin märkänä/kosteana
 • Kuivuu nopeasti
 • Edullisempi

Kuitumakuupussin miinukset

 • Vie enemmän tilaa pakattuna
 • Raskaampia kuin untuvamakuupussit

Tiivistettynä: Untuvamakuupussi on valintasi, jos tarvitset pieneen tilaan menevää, kevyempää makuupussia. Jos taas sinua ei haittaa, vaikka makuupussi painaisi vähän enemmän ja veisi tilaa, keinokuituisen makuupussin voit saada erittäin järkevään hintaan. Keinokuitu toimii myös untuvaa paremmin kosteissa oloissa. 


Lämmöneristävyys ( Comfort, Limit tai Extreme )

Makuupussin lämpö ei itsessään vielä takaa leppoisia yöunia. Hyvin eristävä makuualusta on aivan yhtä tärkeä erityisesti täällä Suomessa, sillä maa hohkaa kylmää suurimman osan vuotta, vaikka ilman lämpötila olisikin jo kesäisen lämmin. Huomaa myös, että voit lisätä lämpöä makuupussiisi käyttämällä erillistä makuupussin sisäpussia. Sisäpussin käyttö vähentää myös itse makuupussin pesutarvetta.Makuupussien lämpötilaohjeistukset:

Makuupusseja voidaan luokitella EN 13537 -standardin mukaisesta kolmella eri lämpötila- arvolla: Comfot, Limit ja Extreme. Useimmat makuupussivalmistajat antavat jokaiselle makuupussille arvot, joiden mukaan nukkuja voi valita olosuhteiden mukaisen pussin:

Comfort: lämpötila, jossa keskiverto yöpyjä nukkuu yönsä mukavasti. Tämä luokitellaan makuupussin mukavuuslämpötilaksi. Suosittelemme valitsemaan makuupussin tämän arvon perusteella. 

Limit: lämpötila, jossa peruskuntoinen kokenut retkeilijä nukkuu yön yli heräämättä kylmyyteen.

Extreme: alin lämpötila, jossa selviää joitakin tunteja kärsimättä hypotermiasta.

Untuvan fill power -luku eli täyttöteho

Mitä untuvapussin täyttöteho tarkoittaa?
Tulet todennäköisesti törmäämään tähän termiin tutkiessasi makuupusseja. Täyttöteho on mittaustapa, jolla valmistaja määrittää kuinka paljon untuvaa makuupussissa on. Täyttöteho määrittää myös sen, kuinka hyvin makuupussi pystyy sitomaan lämpöä. Mittaustapa osoittaa jenkkimitoissa, kuinka monta kuutiometriä tuumaa kohden yksi unssi untuvaa täyttää. Esimerkiksi 600 täyttötehon makuupussi käyttää 600 kuutiometriä tuumaa kohden. Tuuheudella tarkoitetaan makuupussin eristemateriaalin paksuutta. 

Täyttötehot vaihtelevat yleensä välillä 300–800. Mitä suurempi luku, sitä lämpimämpi pussi. Usein untuvamakuupusseissa täyttöteho ilmoitetaan tuotenimen perässä, esimerkiksi Anarin Uvja 600, Trimm Nord 350 jne. 

Oikean makuupussin valinta

Makuupusseja löytyy jokaiseen sesonkiin ja makuupussit luokitellaankin usein seuraavasti: kesämakuupussit, kolmen vuodenajanmakuupussit sekä talvimakuupussit. Nimet ovatkin melko kuvaavat.

Kesämakuupussit ovat hyvä vaihtoehto lämpimille keleille sekä sisäkäyttöön. Nämä menee yleensä tosi pieneen tilaan ja ovat erittäin ohuita. 

Kolmen vuodenajan makuupussit ovat yleisin valinta Suomalaiselle retkeilijälle. Suomessa kesäisinkin lämpötilat saattaa laskea lähelle nollaa ja maa on kylmähkö ympäri vuoden, joten lämpöiselle makuupussille on tarvetta. Hyvällä kolmen vuodenajan makuupussilla pärjääkin nimensä mukaan keväästä syksyyn.

Talvimakuupussit ovat porukan ehkäpä harvinaisin näky rekteilijän repussa, myös meidän myyntimäärissä selkeästi kesä- ja kolmen vuodenajan pusseja jäljessä. Nimensä mukaan nämä kaivetaan esille, kun yöt menee pakkasen puolelle. Talvimakuupusseissakin on isoja eroja, kannattaa tutustua talvipussia hankittaessa huolellisesti pussien ilmoitettuihin lämpöarvoihin. Talvimakuupussi voi sopia myös hyvin ihmiselle, joka palelee herkästi. 

 

Parhaat kesämakuupussit – Hyvä makuupussi järkevään hintaan

Kesäreissulla on tärkeää olla hyvät nukkumisvälineet, koska ne pitävät sinut lämpimänä ja olon mukavana öisin. Makuupussi on nukkumisen kannalta tärkein väline, jos käytät huonolaatuista makuupussia, yöt ulkona eivät ole mukavia, vaikka käytössäsi muuten olisi laadukkaita välineitä (makuualustaa, teltta jne.). Makuupussi kiinnittää kehoon lämpimän ilman ja pitää sinut siten lämpimänä koko yön.
Kesämakuupussit ovat tyypillisesti myös kevyempiä ja halvempia kuin eristetymmät 3-kauden makuupussit tai talvimakuupussit.

Tässä suosituksemme makuupusseista kesäkäyttöön!
Anar Uvja 300 II untuvamakuupussi
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Makuupussit ja -alustat‪»Makuupussit‪»
Anar Uvja 300 II untuvamakuupussi
159,90 €
(4)

Parhaat talvimakuupussit – Oikeasti toimivat pakkasmakuupussit

Makuupussin tärkeimmät ominaisuudet talviretkeilyyn ovat lämpöeristys, kokoonpuristuvuus, keveys ja pussin sopiva väljyys. Laadukas talvimakuupussi kestää hyvin ikää, jos sitä huolletaan ja säilytetään oikein. 

Tässä valitsemamme parhaat talvimakuupussit eri tarpeisiin!Parhaat makuupussit KOLMELLE VUODENAJALLE

Tässä on suosituksemme kolmen vuodenajan makuupusseiksi. Ovat muuten myös meidän myydyimmät mallimme. Erityismaininta annettakoon Anarin Uvja 600-pussille, jolla on poikkeuksellisen hyvä, kahden vuoden takuu. Uvja 600-makuupussi on myös meidän henkilökunnan ehdoton suosikki lämpönsä, kokonsa ja painonsa vuoksi. Eikä ole pahan hintainen ominaisuuksiinsa nähden! 

Trimm Highlander makuupussi
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Makuupussit ja -alustat‪»Makuupussit‪»
Trimm Highlander makuupussi
79,90 €
(1)
Väliaikaisesti loppu
Anar Uvja 600 untuvamakuupussi
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Makuupussit ja -alustat‪»Makuupussit‪»
Anar Uvja 600 untuvamakuupussi
199,00 €
(3)
Väliaikaisesti loppu

Miten hoitaa makuupussin käytön jälkeen

Miten hoitaa untuvamakuupussi käytön jälkeen?

Retkipaikka kirjoittaa hyvin asiasta näin” Reissun päätteeksi kannattaa untuvapussia tuulettaa vetoketju auki ainakin vuorokausi tai pari. Kuivattamisen jälkeen pussi pakataan säilytyspussiin, joka on huomattavasti isompi kuin se pussi, jossa sitä kuskataan vaelluksilla mukana. Säilytyspussi on hengittävää kangasta. Se on niin väljä, etteivät untuvat taitu tai mene paakkuihin.” Untuvamakuupussin tulisi aina tuulettaa käytön jälkeen. Untuvamakuupussia tulisi myös säilyttää tuulettuvasti eli ei pakattuna tiivisti samaan pussiin mitä retkeillessä käytetään. ”Untuvamakuupussin voi pestä ihan helposti kotona. Pussi olisi hyvä pestä noin 30 yöpymisen jälkeen. Ihosta irtoava rasva ja hiki aiheuttavat pesuntarvetta. Tätä voi välttää käyttämällä makuupussilakanaa tai kerrastoa. Ohut pipo on hyvä olla päässä nukkuessa, koska päästä irtoaa rasvaa makuupussin huppuosaan. Jos pussi alkaa tuntua siltä, että untuvat ovat vähän kasassa tai se muuten vain kaipaa pesua, on siihen yksinkertaiset ohjeet. Ensin makuupussi kastellaan suihkussa märäksi, sitten vasta laitetaan koneeseen. Parasta olisi käyttää nimenomaan untuville tarkoitettua pesuainetta, mutta muukin nestemäinen aine käy. Pesuainetta käytetään vähän, noin ruokalusikallinen riittää.

Pesuun ja huuhteluun käytetään mahdollisimman paljon vettä. Jos linkousta ei ole pussin omissa pesuohjeissa erikseen kielletty, linkous suoritetaan mahdollisimman kovilla kierroksilla. Jos sinulla on kuivausrumpu, älä laita sinne tennispalloja, vaan kostutettu käsipyyhe. Pyyhe aiheuttaa sen, ettei kuivausrumpu lopeta kuivaamista pussin pintakankaan ollessa kuiva. ”


Kaikki makuupussivertailussa vertailtavat makuupussit

Anar Uvja 300 Untuvamakuupussi
Anar Uvja 600 Untuvamakuupussi
Anar Uvja 750 Untuvamakuupussi
Trimm NORD 750
Trimm NORD 350
Trimm PEAK 400
Trimm HIGHLANDERUlkopuoliset Lähteet:

https://www.pariaoutdoorproducts.com/blogs/affordable-backpacking-gear-blog/which-
is-better-a-down-vs-synthetic-sleeping-bag
Retkipaikka
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu