Ilmainen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus

Siian pohjaonginta keväällä - vinkit ja tuotesuositukset 2023


by Juhana L., 21.4.2023
Tämän artikkelin aiheena on keväinen siian pohjaonginta. Siian kalastus on suosittu harrastus ympäri Suomen, ja keväällä siiankalastajat kerääntyvät rannoille toivoen saavansa saaliikseen herkullisia, jopa parin kilon legendaarisen kokoluokan saavuttavia siikoja. Pohjaonginta eli lepokalastus on mitä parhaimpia tapoja viettää keväistä päivää!


Siian pohjaongintaan tarvittavat välineet

Pohjaonginta on yksi suosituimmista keinoista kalastaa siikaa keväällä. Se on yksinkertainen ja tehokas tapa kalastaa, ja se vaatii vain vähän kalastusvälineitä. "Ongeksi" käy periaatteessa mikä tahansa virveli. Lisäksi tarvitset syötin (yleensä kastemato on oikein toimiva), koukun, liukupainon ja siiman. Tässä alla meidän suosikkeja Eumerin valikoimasta pohjaongintaan.

Jasu pohjaonginta virvelisetti monofiilisiimalla
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Vavat, kelat,siimat‪»Virvelisetit‪»
Jasu pohjaonginta virvelisetti monofiilisiimalla
34,90 €
Jasu pohjaongintapaino sinkkinen 40g, 3kpl
 
Tuotteet‪»Lajit‪»Kalastus‪»Jigipäät, koukut ja painot‪»Painot‪»
Jasu pohjaongintapaino sinkkinen 40g, 3kpl
2,50 €
Jasu Pohjaonkiperuke, 10kpl
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Haavit, lukot, perukkeet ja muut tarvikkeet‪»Perukkeet‪»
Jasu Pohjaonkiperuke, 10kpl
2,50 €
Jasu pohjaongintakello 3kpl
Tuotteet‪»Varusteet‪»Haavit, lukot, perukkeet ja muut tarvikkeet‪»
Jasu pohjaongintakello 3kpl
1,90 €
Jasu maahan työnnettävä onkivapateline
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Haavit, lukot, perukkeet ja muut tarvikkeet‪»
Jasu maahan työnnettävä onkivapateline
4,90 €
Jasu tynnyrileikari koko 1
 
Tuotteet‪»Varusteet‪»Haavit, lukot, perukkeet ja muut tarvikkeet‪»
Jasu tynnyrileikari koko 1
1,90 €


Yksinkertaisesti siian pohjaongintasetti: Virveliksi käy periaatteessa mikä tahansa, mutta suosittelemme vähän pidempiä ja tukevampia virvelivapoja, sillä niissä usein viehesuositus on lähempänä liukupainon painoa. Mikäli käytät kevyempää vapaa, ole varovainen heittäessäsi isommilla painoilla! Siimaan pujotetaan ensiksi liukupaino, joka auttaa syötin heittämisessä sekä liukuu siiman mukana, joten siika ei tunne vastusta/painetta matoa niellessään. Kun paino on asetettu siimaan, laitetaan siiman päähän tynnyrileikari, jonka tehtävä on toimia nimensä mukaisesti leikarina, mutta myös stopperina liukupainolle. Leikariin pujotetaan sitten tapsi monofiilisiimaa, jonka päässä on koukku. Suosittelemme ehdottomasti Eumerin pohjaongintakoukkuja - näitä tulee kätevästi valmiina tapsi+koukkupakettina 10 per paketti. Siika yleensä imaisee madon niin syvälle, että on nopeampaa vain vaihtaa leikariin uusi tapsi+koukku. 

POHJAONGINTAPAIKAT?

Pohjaonginta tapahtuu yleensä rannoilla tai laitureilla, joissa siikaa tiedetään olevan. Paras aika kalastaa on aamuvarhaisella tai myöhään illalla, jolloin siika on aktiivisimmillaan. Siika pitää erityisesti mato- ja toukkasyöteistä, mutta myös hyvin valittu teko- tai luonnollinen viehe voi houkutella siian syömään. Perinteisesti siikaa on löydetty tasaisilta ja loivilta rannoilta, syvyys voi vaihdella 2-8 metrin välillä.

POHJAONGINTATEKNIIKKA 

Kun olet löytänyt hyvän paikan, aseta mato koukkuun ja heitä veteen. Anna koukun laskeutua pohjaan asti, aseta kilikello virvelin päähän ja ota rennosti. Kun siika nappaa, kello alkaa kilistä ja voit kelata kalan kaikessa rauhassa ylös. Vinkki: aseta mato "jigityyliin" koukkuun - eli koukun pää saa näkyä, toisin kuin yleisesti uskotaan. Mikäli mato menee koukun mukana mutkalle,  voi se vaikeuttaa pienisuisen siian madon nielentää. 

Pohjaonginnassa ei tarvita sen kummempaa tekniikkaa - heitä syötti veteen ja odota saalista. Jos mitään ei tapahdu hyvään aikaan, kannattaa kokeilla vaihtaa paikkaa hieman tai tarkistaa, ettei syötti ole levän peitossa. Siian pohjaonginnassa tärkeää on hyvä seura ja ennenkaikkea maistuvat eväät! Pohjaongintaa kutsutaan syystä nimellä "lepokalastus". 

Pohjaonginnan lisäksi siikaa voi kalastaa myös muilla tavoilla, kuten esimerkiksi perhokalastuksella tai vetouistelulla. Jokaisella kalastustavalla on omat vahvuutensa, ja jokainen kalastaja valitsee oman suosikkinsa sen mukaan, mikä sopii parhaiten omaan kalastustyyliin ja paikallisiin olosuhteisiin. Suomi on pitkä maa, joten ota paikallinen kausi huomioon. 

Kun kevät etenee ja sää lämpenee, siian kalastus muuttuu haastavammaksi, mutta samalla myös palkitsevammaksi. Siian saaminen on aina hieno kokemus, ja keväinen pohjaonginta on yksi parhaista tavoista saada saalista haaviin!


Siikafileet uunissa

Ainekset:
  • 4 siikafileetä
  • 1 sitruuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tuoretta tilliä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistus:

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita leivinpaperi uunipellille.
Pese siikafileet ja kuivaa ne kevyesti talouspaperilla.
Laita siikafileet uunipellille.
Purista sitruunasta mehu ja kaada se siikafileiden päälle.
Ripottele siikafileiden päälle oliiviöljy, suola ja mustapippuri.
Lisää lopuksi tuore tilli siikafileiden päälle.
Paista uunissa noin 15-20 minuuttia, tai kunnes siikafileet ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

Tämä helppo siika-resepti on herkullinen ja nopea valmistaa. Siikafileet sopivat hyvin esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja vihannesten kanssa, tai voit nauttia niitä sellaisenaan salaatin kera. Voit myös kokeilla vaihtaa tillin esimerkiksi rosmariiniin tai timjamiin, jotta saat vaihtelua makuun.

Kireitä siimoja! 

Vinkit ja niksit pohjaongintaan - Siian ongintaa Varsinais-Suomessa - Siianonginta - Siikaonki


Lähteet:

Valio.fi. Siikareseptit. https://www.valio.fi/reseptit/siikareseptit/
Erä-lehti. Siian kalastus keväällä. https://eralehti.fi/
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu
Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu