Ilmainen 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus

Miten valita Otsalamppu - käytännön vinkkejä valintaan


Retkeily, Talviretkeily, Valintaoppaat, Otsalamput, Otsalamppu by Juhamatti J., 22.12.2021

Aikoinaan Jukolan Viestissä juostessani käytössä ollut otsalamppu oli pyöreä, lautasen kokoinen kapistus, joka vääntyi aina oksan osumasta johonkin suuntaan. Akkua kannettiin selässä liivillä. Ja kun oksa sattui irrottamaan johdot lampusta tai akku loppui kokonaan, alkoi metsän synkkyydessä tulla äitiä ikävä. 
Meillä Suomessa iso osa vuodesta on hämärää tai pimeää. Kuutamonvalo tai talven aikana lumi tuo toki hieman apua synkkyteen, mutta sitäkään ei aina välttämättä ole. Siksi minulle otsalampusta on muodostunut tärkeä kaveri alkusyksyn pimenevistä illoista kevään kirkastumiseen asti. Nykyisin tulee pohdittua, miten on pärjännyt ilman hyvää valoa aiemmin.
 

Vertailussa olevat otsalamput

Jos on kiire ja haluat syöksyä suoraan valintaoppaaseen, skrollaa tekstiä alemmas.

Kokeilussa oli kolme eri valaisinmallia Armytekiltä: Wizard C1 Pro, Wizard WR ja Wizard C2 Pro Max. En lähde tässä pureutumaan syvälle tekniseen puoleen, vaan lähestyn mieluummin käytön näkökulmasta. Koitan tuoda esiin näille valaisimille sopivaa käyttötarkoitusta ja valaisinten ominaisuuksia. Ja tämä siis omiin käyttökokemuksiin pohjautuen.

Alla lyhyesti valmistajan ilmoittamia teknisiä tietoja.

 

Vasemmalla:

Armytek Wizard C1 Pro
Keskellä:

Armytek Wizard WR
Oikealla:

Armytek Wizard C2 Pro Max

▪   1000 max lm, paloaika 5 min
▪   P68 -vesitiiveys
▪   18350 (900 mAh) Li.Ion -akku
▪   Paloaika minimiteho 60 päivää
▪   Paloaika maksimiteho 55 min
▪   Paino 55 g (pelkkä valo)
▪   1000 max lm, valkoinen
▪   320 max lm, punainen 
▪   IP68 -vesitiiveys
▪   18350 (3200 mAh) Li.Ion -akku
▪   Paloaika minimiteho 15 päivää
▪   Paloaika maksimiteho 60 min
▪   Paino 65 g (pelkkä valo)
▪   3720 max lm, paloaika 50 sek
▪   IP68 -vesitiiveys
▪   21700 (5000 mAh) Li.Ion -akku
▪   Paloaika minimiteho 60 päivää
▪   Paloaika maksimiteho 3 h 15 min
▪   Paino 79 g (pelkkä valo)
   
  Pakkaussisältö

  Kaikkien pakkausten mukana tulee laturijohto, akku, otsahihna, taskuklipsi, vaihtotiivisterenkaat ja käyttöohjeet. C2 Pro Max -mallissa mukana oli myös polkupyörän tankokiinnike. 

  Ensi alkuun huomattavin ero on valaisimien koko. Itse olen tottunut keskikokoiseen WR -mallin kokoon joka tuntuu kaikin puolin sopivalta. C1 Pro -malli taas on pienen ja näppärän oloinen ja C2 Pro Max -malli tuntuu aika jykevältä, joskaan ei liian isokokoiselta käyttöä ajatellen.

  Valaisimista pystyy myös heti havaitsemaan laadun. Kaikki mallit tuntuvat jämeriltä ja kestäviltä. Mattamusta pinta lisää myös laadun tuntua. Liikaa liikkuvia osia valaisimissa ei ole. Ainoastaan takakorkki irtoaa.

  Akunkesto ja lataus

  Jokaisessa valaisimessa tulee oma laturi mukana. Mikäli on useampi akku tai valaisin, on erillinen monipaikkainen laturi hyvä lisä. Esim. rakennustyömailla tämä mahdollistaa useamman akun latauksen ja näin ollen aina on tuoretta akkua tarjolla mikäli käytössä oleva loppuu. Erilliseen laturiin mahtuvat useamman kokoiset akut.

   


  Valaisimen mukana tuleva laturi on USB -mallia. Latauspää on magneettinen ja napsahtaa nätisti valoon kiinni. Värivalo indikoi tapahtuuko latausta vai ei. Punainen lataa, vilkkuva punainen ei lataa, vihreä on täynnä. Jos punainen välkkyy, johtuu se todennäköisesti siitä että akun korkki on väärässä asennossa. Lataamisen alkamiseksi korkkia pitää kiertää 1 /4 kierrosta auki.

  Armytekin valaisimissa olen aina ollut tyytyväinen akun kestoon. Toki tähän on vaikutusta sillä miten itse olen valaisimia käyttänyt, eli lähinnä pienellä teholla kun valo on pitkiä aikoja päällä. Ja tarvittaessa sitten laittanut isompaa tehoa päälle. Metsästyskaudella olen ladannut valaisimet alkusyksystä kun illat ovat alkaneet hämärtää ja seuraavan latauksen on tarvinnut tehdä alkutalvesta. Kertaakaan ei ole kesken akku loppunut. Valaisimet alkavat indikoida valonapin välkkymisellä akun varauksen lähestyessä loppua. Tällöin kannattaa akku laittaa lataukseen. 

  Akun varauksen ollessa vähäinen suurin teho ei yleensä pysy kauaa päällä. Tätä en toki nähnyt ongelmaksi, koska suurinta tehoa harvoin tarvii. Ja yleensä kun tarvii niin vain hetkellisesti. Suurin teho pysyy muutoinkin maksimissaan päällä vain sekunteja tai minuutteja, mallista riippuen.

   
  Tuotteet‪»Varusteet‪»Valaisimet‪»Tarvikkeet‪»
  Armytek Handy C2 Vape Edition
  17,90 €
  (1)
  Armytek Uni C4 laturi
   
  Tuotteet‪»Varusteet‪»Valaisimet‪»Tarvikkeet‪»
  Armytek Uni C4 laturi
  29,90 €
  (1)

   


  Valaisinten käyttö 

  Näiden kolmen valaisimen käyttö on kutakuinkin samanlaista. Kierretään takakansi auki, ladattu akku sisään ja takakansi kiinni. Tämän jälkeen keltaisesta painikkeesta valo päälle. 

  Itselläni on tapana kiertää akun korkki hieman auki kun valo ei ole käytössä. Tehokkaimmilla valotehoilla lamppu kuumenee valopäästä sen verran että mielellään sitä ei esim. taskussa halua vahingossa päälle. Valmistajan ohjeet on myös tärkeä lukea ennen käyttöä.

  Jokaisessa valaisimessa on useampia valotiloja. Valaisin lähtee päälle yhdellä napin painalluksella. Valaisin myös muistaa aina edellisen käytetyn tilan ja aukeaa sillä. Valotilat vaihtuvat kaksoisnäpäytyksellä sekä pitämällä nappia pohjassa. Turbotila aukeaa kolmella näpäytyksellä, strobotila neljällä. Varoituksena: valaisinta ei koskaan pidä suunnata kohti omia tai jonkun toisen kasvoja kun sen käynnistää. Valaisimeen on voinut jäädä kirkkain valotila päälle aikaisemman käytön jälkeen, ja valon kirkkaus vihlaisee ilkeästi silmiä, valitettavasti nimimerkillä: kokemusta on.

  Aluksi käyttö voi tuntua hämmentävältä kun ei saa haluamaansa kirkkautta valaisimineen, mutta muutaman käyttökerran ja näpyttelen jälkeen logiikka aukeaa. Itse koin ainoastaan Wizard WR -mallin valotilat hieman haastavaksi käyttää. Punainen moodi tuntui lähtevän päälle epäloogisesti, mutta uskon että tämä oli enemmänkin käyttäjän virhe.


  Kiinnittäminen

  Otsahihnat ovat helppokäyttöisiä ja kiristyvät helposti eri pään kokojen mukaan, sekä pipon tai lippiksen päälle. Isommissa Wizard WR ja C2 Pro Max -malleissa otsahihnassa on päälaen yli menevä panta. Pienemmässä Wizard C1 Pro -mallissa vain otsanauha.  Armytek Wizard C1 Pro


  Kaikki mallit toimivat taskulamppuina sekä otsalamppuina. Ne voi kiinnittää usealla eri tavalla otsahihnan lisäksi:  kypäräkiinnikkeellä, valaisimen omalla magneetilla, Gopro -kiinnikkeellä tai taskuklipsillä. Useammasta eri kiinnitystavasta on ollut omalla kohdalla hyötyä siinä että yksi valaisin käy useampaan eri toimintaan.  Vasemmalta: polkupyörän tankokiinnike ja rakennuskypärä kiinnike.


  Kuvassa lamppu on kiinnitetty pyöräkiinnikkeellä pyörään.


  Kiinnikkeissä ollessa valokeilaa on helppo säätää ylös-alas suunnassa. Tämän olen kokenu toimivaksi etenkin pyöräilyssä jossa välillä valoa tarvii alemmas eteen ja kovemmassa vauhdissa taas kauemmas. Pienellä pyöräytyksellä suuntaus ja lisää vauhtia! Rakentamisessa ja nikkaroinnissa tämä toimii myös hyvin.
   

  -40%
  Armytek POLKUPYÖRÄKIINNIKE ABM-01
   
  Tuotteet‪»Varusteet‪»Valaisimet‪»Tarvikkeet‪»
  Armytek POLKUPYÖRÄKIINNIKE ABM-01
  Varaston tyhjennys alkaen 5,94 €
  (2)
  Heti saatavilla
  Armytek AWM-01 universaali asekiinnike
   
  Tuotteet‪»Varusteet‪»Valaisimet‪»Tarvikkeet‪»
  Armytek AWM-01 universaali asekiinnike
  15,90 €
  (1)
  -38%
  Armytek Etäkytkin 25-70cm
   
  Tuotteet‪»Varusteet‪»Valaisimet‪»Tarvikkeet‪»
  Armytek Etäkytkin 25-70cm
  Varaston tyhjennys alkaen 9,80 €
  Heti saatavilla

   

  Värisävyt

  Valaisimista on saatavilla kahta eri värisävyä, lämmin ja valkoinen. Keskikokoisessa Wizard WR -mallissa on myös punainen värisävy. Valkoinen värisävy tuottaa kirkkainta valoa ja toimii hyvin kun tarvitaan selkeää ja hyvää valotehoa. Näissä miinuksena ainaki itselläni voi olla että pitkäaikaisessa käytössä silmät väsyvät nopeammin kirkkaaseen valoon. Varsinkin lumisena aikana kun kirkas valo heijastuu lumesta.

  Lämmin taas on toiminut itselle aina parhaiten. Valotehoa on hieman vähemmän, mutta sävy sopii omille silmille parhaiten. Yleensä valitsenkin käyttöön lämpimän sävyisen valon, käyttötarkoituksesta huolimatta.

  Punainen valo toimii hyvin silloin kun halutaan pitää hämäränäkökyky hyvänä, mutta tarvitaan lisävaloa toimimiseen. Tämän ainakin näin eduksi etenkin syksyn pimeydessä revontulia kuvatessa, kun kameraa tarvii säätää mutta ympäristöön pitää nähdä. Toimii varmasti hyvin myös retkiolosuhteissa leirillä tai kun tarvii esimerkiksi lukea karttaa.  Armytek Wizard C1 Pro 1000lm (valkoinen)


  Armytek Wizard C2 Pro Max 3750lm (lämmin)


  Valintaopas

  Eri käyttötarkoitukset ja tilanteet vaativat valaisimelta eri ominaisuuksia. Akunkestoa, pakkasenkestoa, ylipäänsä kestävyyttä, keveyttä, vaivattomutta, eri värisävyjä yms. Jokaisella on myös varmasti omat mieltymyksensä valaisimelle. Mielestäni laadukas otsavalaisin tulisi kuulua jokaisen varustukseen, oli se sitten kotona, töissä tai luonnossa jo pelkästään turvallisuusnäkökulmasta.

  Vuosien varrella on tullut kokeiltua useita erilaisia valaisimia, halvoista markettien patterilampuista hieman kalliimpiin merkki- ja akkumalleihin. Käytössä ne ovat olleet eri harrastusten sekä työn parissa. Muutama huonot testattuani totesin että odotan valaisimelta ennen kaikkea toimintavarmuutta eri olosuhteissa. 

  Joskus valaisimen tarvii vain äkisti otsalle puiden hakuun liiteristä, joskus siltä odotetaan kestävyyttä pakkasissa tai pitkien työpäivien aikana. Revontulia kuvatessa talvipakkasilla, retkeilyssä tai metsästysreissuilla valaisin on pakko olla matkassa. Näillä reissuilla kysytään pakkasen kestoa ja akun kestoa. Näihin Armytekin -mallien käyttötilat toimivat erinomaisesti.

   

  Armytek Wizard C2 Pro Max lämmin

  Itsellä on Armytekin valoja ollut käytössä jo useamman vuoden. Siksi pystynkin näiden puolesta hyvin puhumaan. Ne ovat kestäviä ja akun kestoltaan huippuluokkaa. Toimintavarmuus ja eri valotilat lisäävät käytettävyyttä ja käyttövarmuutta. Siispä isoin valintaan vaikuttava tekijä - niin kuin lähes kaikissa tuotteissa - on käyttötarkoitus.

  No mikä valaisin sitten valita? Tähän olisi helppo vastata että mikä vain näistä. Kaikki ovat laadukkaita ja valoteholtaan riittäviä peruskäyttöön. Käydään kuitenkin hieman läpi jokaisen valon kohdalla sen soveltuvuutta.  Armytek Wizard C1 Pro

  Jos hakusessa on kevyt, helppokäyttöinen mutta kirkas ja varma valo, lähtisin pienimmällä Wizard C1 Pro -mallilla. Siinä valoteho riittää hyvin retkille, pihatöihin tai muuhun puuhasteluun. Keveys ja pieni koko on myös plussaa. Tämä on helppo napata mukaan kun lähtee matkoille tai reissuun, eikä ylimääräistä painoa tule nimeksikään. Tämä toimii myös hyvin lapsen käytössä. Tässä ehkä itsellä suurimpana miinuksena oli otsapanta, josta puuttuu päälaen yli menevä hihna. Valaisin saattaa aktiivisessa toiminnassa lipsua otsalta ylös tai alas.   Armytek Wizard C2 Pro Max


  Mikäli taas haetaan järeämpää kampetta esim. ammattikäyttöön, aktiiviharrastukseen, metsästykseen, veneilyyn tai halutaan yksi valo joka toimii moneen eri toimintoon, kääntyisin suurikokoisimman Wizard C2 Pro Max -mallin puoleen. Se on paria koko luokkaa isompi kuin Wizard C1 Pro -malli, mutta se on valotehon hinta. Tämän akun kesto on myös matalatehoisimmilla valotiloilla pidempi siitä yksinkertaisesta syystä että akku on isompi. Isommasta akusta riittää tehoa koko päiväksi. Tehokkain valotila taas toimii erinomaisen hyvin nopeisiin harrastuksiin kuten pyöräilyyn tai lasketteluun, tai kun tarvitaan reilusti valoa. Pakkauksen mukana tulee myös tankokiinnike. Tämä on siis vaeltajan, aktiiviurheilijan ja ammattilaiskäyttäjän kampe. Toki jos sijoittaisin yhteen pitkäikäiseen valaisimeen, valitsisin tämän mihin tahansa käyttötarkoitukseen.  Armytek Wizard WR


  Näiden välistä olevalle Wizard WR -malli on myös erittäin hyvä perusvalo. Hyvänä lisänä tässä on punainen valotila. Kokonsa puolesta tämä malli sopii ehkä Wizard C2 Pro Max -mallia paremmin juoksulenkille pienemmän koon vuoksi. Kyseistä mallia on saatavilla myös ilman punaista valotilaa. 

  Valon värisävyn valitsisin myös käyttötarkoitukseen. Valkoisen valon kirkkaus on erinomainen ja toimii hyvin lyhytaikaisessa toiminnassa, mutta voi pidemmän päälle alkaa käydä silmiin. Lämmin valo taas ei ole niin kirkas, mutta valo on pehmeämpi. Tämä toimii erinomaisesti varsinkin lumiharrastuksissa tai pidempiaikaisessa käytössä. 

  Aktiivisimmat suunnistusajat ovat minulla jo jääneet, mutta olettaisin pärjääväni piirinmestaruusyösuunnistuksen läpi Armytekin C2 Pro Max -mallilla. Jukolan Viestiin valitsisin ehkä vielä järeämmän valaisimen.
   

  Armytek Wizard C2 PRO 2500lm
   
  Tuotteet‪»Varusteet‪»Valaisimet‪»Otsalamput‪»
  Armytek Wizard C2 PRO 2500lm
  99,00 €
  Sis. polkupyöräkiinnikkeen. 10v takuu. 2500lm!
  (5)

    

  Kirjoittaja


   
  Juhamatti Julkunen

  Sinua saattaa kiinnostaa myös

  Merinovillabokserit, miksi jokaisen miehen vaatekaapista pitäisi löytyä ainakin yhdet

  Meikäläiset on tottuneet käyttämään puuvillaisia boksereita, mutta parempiakin vaihtoehtoja olisi tarjolla veitikan suojaksi. Puuvillaa on suosittu pitkään materiaalina, yllätys yllätys; edullisen valmistuskustannuksen vuoksi. Puuvilla imee kosteutta tehokkaasti, mutta se myös p...

  Merinovillapipo - 5 syytä käyttää merinovillapipoa

  Tässä artikkelissa esittelemme viisi hyvää syytä, miksi merinovillapipo on erinomainen valinta ulkoiluun. Tutustu artikkeliin ja kurkkaa tuotesuositukset! Voit myös tilata helposti omat merinovillasi meiltä verkkokaupasta - tuotteilla on 100päivän ilmainen vaihto- ja palautusoike...

  Kiinnostavimmat riistakamerat 2023

  Tähän artikkeliin kokosimme vinkit sekä mielenkiintoisimmat riistakamerat valikoimastamme kaudelta 2023. Lue vinkit ja tilaa kamera helposti verkkokaupastamme.
  Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu
  Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu Etusivu